Låneregler

Vad gäller när du lånar böcker eller annan media från biblioteket?

Lånetid

Lånetiden är i grunden fyra veckor. Med undantag för DVD-filmer, tidskrifter, språkväskor, snabblån samt om det är många personer i kö på en bok - då gäller två veckors lånetid. Lånetiden för fjärrlån beror på det utlånande bibliotekets låneregler och kan därför variera. Det senaste numret av en tidskrift går inte att låna hem.

 

Det är gratis att låna.

 

Alla lån och reservationer registreras i vår biblioteksdatabas. Uppgifterna är sekretessbelagda. När du har återlämnat dina lån går det inte längre se vad du har lånat.

 

Omlån

Du kan låna om upp till åtta gånger om ingen annan har reserverat boken. Det går däremot inte att låna om snabblån. Om du önskar låna om ett fjärrlån måste du kontakta biblioteket.

 

Reservationer

Om boken du vill låna redan är utlånad så kan du ställa dig i kö. Du kan reservera boken via bibliotekskatalogen på den här sidan eller genom att kontakta biblioteket på telefon eller mejl. Du kan inte reservera snabblån.

 

Om något går sönder eller försvinner

Då måste du betala för boken/mediet. Läs mer om avgifter här.

 

Förseningsavgifter, påminnelser och räkningar

Du kan få påminnelser på dina lån via e-post eller brev. Observera att detta är en service från biblioteket och att vi inte kan garantera att den alltid når dig. Det är din skyldighet att informera dig om återlämningsdatum.

 

Om du lämnar tillbaka något för sent måste du betala förseningsavgift. Förseningsavgiften är 2 kronor per bok och dag. För snabblån (14-dagarslån) är förseningsavgiften 5 kr per dag. Dock max 60 kr per material.

 

Vi tar inte ut några avgifter för material från barn- och ungdomsavdelningen.

 

Om du har skulder på 100 kronor eller mer så spärras ditt kort och du måste betala av din skuld innan du kan fortsätta låna. 

 

Om du inte lämnar tillbaka dina böcker skickar vi en faktura på ej återlämnat material (detta gäller även för barn och ungdomsavdelningen). Om du lämnar tillbaka böckerna efter detta så stryker vi fakturan men du måste betala 100 kronor i administrativ avgift. Denna betalas på plats på biblioteket.

Sök

Logga in

Språk