Fjärrlåneregler

Vad gäller när man lånar fjärrlån? Här får du svar på allt du behöver veta.

 

Det är alltid det bibliotek som äger boken som bestämmer om den kan lånas ut och vi på biblioteket kan inte garantera att det du önskar går att låna in. Vi fjärrlånar inte böcker som är utgivna under det senaste året eller böcker som finns på något av Biblioteken i Laholm. Är våra exemplar utlånade får du istället ställa dig i kö.

Ibland väljer vi att köpa boken istället och då reserverar vi boken till dig och du får ett meddelande när du kan hämta den. 

Det finns även möjlighet att beställa kopior av artiklar ur tidningar och tidskrifter, men enstaka nummer eller hela årgångar av tidskrifter kan oftast inte fjärrlånas.

Du kan ha högst 5 fjärrlån (beställda och/eller utlånade) samtidigt. 

Du hämtar ditt fjärrlån i informationsdisken på det bibliotek du valde vid beställning.

Fjärrlån lånas alltid ut av personalen och du måste ha med dig ditt lånekort eller din legitimation. I samband med utlån ska avgiften betalas.

Du kan i vissa fall återlämna dina fjärrlån i automaterna, annars får du lämna ditt fjärrlån i informationsdisken. Tänk på att du även kan återlämna boken i bokinkastet när biblioteket är stängt.

Det kostar 10 kronor per bok och detta betalas på biblioteket i samband med att du hämtar boken.

Kostnad för kopior varierar. Observera att det är högre avgifter för böcker som lånas in från andra länder än Sverige. 

Fjärrlånebeställningen syns under Mina sidor när vi har skickat beställningen till det ägande biblioteket. Det tar normalt 3–10 dagar om boken finns inne hos det långivande biblioteket och du får ett meddelande när boken finns att hämta.

Lånetiden bestäms av det utlånande biblioteket och kan därför variera. 

Kontakta biblioteket om du vill låna om ditt fjärrlån, så kontaktar vi det långivande biblioteket. Vi meddelar dig det nya återlämningsdatumet. Om boken inte går att låna om måste du återlämna det.

Kontakta biblioteket på biblioteket@laholm.se

Språk