Dödens flod
View title Debug

Dödens flod

Dödens flod är den irländska advokaten Dervla McTiernans debut och den första i en planerad serie om kommissarie Cormac Reilly.

Berättelsen tar sin början 20 år tillbaka i tiden när Reilly var helt nyutexaminerad som polis. Han kallas till ett gammalt hus på landet där två barn lever med sin alkoholiserade mamma. Väl på plats hittar Reilly modern död på övervåningen och han ser till att kvinnans barn blir omhändertagna. Många år senare blir utredningen aktuell på nytt när Jack, den nu vuxne pojken i familjen, hittas död. Dödsfallet utreds som ett självmord men Jacks syster tror inte att han har begått självmord. Hon får med sig Jacks sambo, Aisling som också har svårt att tro att Jack skulle ha varit självmordsbenägen.

Kommissarie Rielly arbetade tidigare i Dublin men har nu begärt förflyttning till den lilla staden Galway, eftersom hans hustru har fått ett prestigefullt arbete där. Han är alltså ny i staden och han upptäcker snart att det pyser av yrkesintriger på stationen. Varken hans kollegor eller hans chef släpper riktigt in honom i arbetet och när han så småningom dras in i fallet med Jacks förmodade självmord, ställs saker och ting på sin spets. Visserligen har han en gammal kompis från polishögskolan, Danny, som han hoppas ska hjälpa honom. Men Danny visar sig ha egna problem.

Dervla McTiernan har inte bara skrivit en deckare hon har också skrivit en historia om samhällets baksida, om en misär där barn hamnar i kläm och där vi andra tittar bort. Det sociala engagemanget och problematiken kring exempelvis abortfrågan och det religiösa Irlands sjaskiga förflutna lyser igenom och höjer boken till en annan nivå. Deckargåtan är visserligen mycket spännande, men lika viktig är skildringen av de olika människoödena och av det irländska samhället. En riktigt bra deckare!

Similar titles from the collection

Search

Language

Categories Navigation