angle-left Covid-19

Covid-19

Frågor och svar gällande biblioteksverksamheten i Laholm under covid-19 

Varför är servicen begränsad just nu? 

Med anledning av regeringens skärpta restriktioner för att minska smittspridningen av covid-19 är servicen på Biblioteken i Laholm fortsatt begränsad. Alla folkbibliotek i Halland vidtar liknande åtgärder. 

Kan jag besöka biblioteken? 

Ja, men endast för att uträtta korta ärenden på max 15 minuter. 

Stadsbiblioteket (max 20 personer) 
Måndag, tisdag: 10-16
Onsdag, torsdag: 12-18
Fredag: 10-16

Knäred (max 2 personer) 
Måndag: 15-18 

Våxtorp (max 4 personer) 
Torsdag: 15-18

Bokbussen
Kör inte 

Vad ska jag tänka på när jag besöker biblioteken? 

Vi ber dig att klara av ditt ärende på max 15 minuter, gärna snabbare.  

Använd gärna handspriten som finns i biblioteket eller möjligheten att tvätta händerna på toaletten. Vi ber dig att hålla rekommenderat avstånd på cirka 2 meter till dina medbesökare och till personalen när du besöker biblioteket. 

Personalen hjälper dig gärna bakom plexiglaset i våra informationsdiskar. Vänligen respektera avspärrningarna. 

Välkommen till biblioteket endast om du är fullt frisk. Man får inte vistas i biblioteket med förkylningssymtom, inte ens lindriga sådana. 

Vad innebär begränsad service? 

Biblioteken är just nu ingen mötesplats och det betyder att alla sittplatser är borttagna. Sagorummet är stängt. Studierummen är stängda. 

Vi kan inte erbjuda läsning av dagstidningar. Tidningshörnan är därför stängd. 

Vi kan just nu inte ge dig någon hjälp vid datorn, med utskrifter eller med andra digitala enheter. På Stadsbiblioteket finns möjlighet att ta enstaka kopior, max 10 st. Endast självservice, personalen kan inte bistå med hjälp.  

Kör Bokbussen? 

Nej, Bokbussen kör inte. Du som har en reservation att hämta kan istället hämta den på Stadsbiblioteket. 

För dig som inte kan ta dig till Stadsbiblioteket finns det möjlighet till hemleverans av böckerna via Transporttjänst. Kontakta biblioteket först antingen via mejl på biblioteket@laholm.se eller på telefon 0430-151 50, 151 51. Sedan kontaktar du Äldrelotsen för att beställa transport. Måndag-torsdag 9–15 samt fredagar 9–12 når du dem på telefon 0430-266 80 eller lotsen@laholm.se 

Kan jag använda mig av en dator på biblioteket? 

Ja, på Stadsbiblioteket finns det två datorer tillgängliga. En snabbdator som får användas i max 15 minuter och en dator för sökningar i bibliotekskatalogen. Inga sittplatser erbjuds vid datorerna.  

Vi kan just nu inte ge dig någon hjälp vid datorn, med utskrifter eller andra digitala enheter. 

Kan jag använda mig av bibliotekets wifi?

Nej.

Kan jag skriva ut och ta kopior på biblioteket? 

Ja, det finns möjlighet till självservice med utskrifter och kopiering på Stadsbiblioteket för brådskande ärenden som inte kan lösas på annat vis. Max 10 kopior. 

Har biblioteket gjort några förändringar i lånevillkoren? 

Ja, vi har utökat antalet gånger du kan låna om dina böcker från 5 till 10 gånger. (Möjlighet till omlån finns endast om ingen annan låntagare står på kö.) 

Vi tar inte ut några förseningsavgifter på böcker som återlämnas försent. Detta gäller till och med den 31 maj. Detta för att underlätta för bibliotekets låntagare att hjälpa till att undvika smittspridning. 

Kan jag betala min avgift på biblioteket? 

Nej, all hantering av avgifter är stängd tills vidare. 

Kan man låna böcker utan att gå in på biblioteket? 

Ja, ring eller mejla Stadsbiblioteket, Knäreds bibliotek eller Våxtorps bibliotek. Berätta vilka böcker du vill låna eller om du vill att vi väljer böckerna åt dig. Sedan kommer vi överens om när du hämtar böckerna och då möter vi dig utanför, så slipper du gå in. Eller så kan du när du är på plats för att hämta din beställning ringa från din mobiltelefon när du är utanför biblioteket, så kommer vi ut.  

På Stadsbiblioteket finns även möjlighet att ringa på en ringklocka till höger om entrén, när du kommer för att hämta dina böcker. Detta gäller även avhämtning av reserverade böcker. Bibliotekens mejladresser och telefonnummer hittar du via menyn här på bibliotekets webbsida. 

Kan jag återlämna böcker utan att gå in i biblioteket? 

Ja, på Stadsbiblioteket och Våxtorps bibliotek finns bokinkast utanför entréerna. Knäreds bibliotek saknar bokinkast, men du kan ringa till biblioteket under öppettid så kommer vi ut och hämtar dina böcker. 

Kan jag låna böcker utan att besöka biblioteket?

Om du inte har möjlighet att ta dig till biblioteket så kan kommunens transporttjänst kostnadsfritt leverera och återlämna böcker åt dig. 

Kontakta först Stadsbiblioteket på telefon 0430-151 50 eller 151 51 alternativt mejla till biblioteket@laholm.se och berätta vad du önskar för böcker. Därefter kontaktar du Äldrelotsen för att beställa transport. Måndag-torsdag 9–15 samt fredagar 9–12 når du dem på telefon 0430-266 80 eller lotsen@laholm.se 

Hittar du inte svaret på din fråga?  

Du är alltid välkommen att ringa eller mejla biblioteket om du har några frågor eller om det finns någon service vi kan ge dig per telefon eller mejl. Du når oss på: 0430-151 51, 151 50 eller på mejl biblioteket@laholm.se  

Tillsammans hjälps vi åt att minska smittspridningen i Halland! 

Laholms kommuns information med anledning av covid-19 hittar du på https://www.laholm.se/nyheter/information-kring-coronaviruset 

 

Search the catalogue

Language

sv-se en-gb